вторник, 4 апреля 2017 г.

Мотор Січ


      ПАТ «Мотор Січ» — одне з провідних у світі підприємств з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. Підприємство розташоване на південному сході України в місті Запоріжжя. Належить до Спілки виробників нафтогазового обладнання.

    За станом на 2010 р. ПАТ «Мотор Січ» виготовляє і супроводжує в експлуатації 55 типів і модифікацій двигунів для 61-го виду літаків і вертольотів.

        У 2011 ПАТ «Мотор Січ» придбало в Білорусі Оршанський авіаремонтний завод та уклало угоду з холдингом «Вертолеты России» згідно з яким протягом п'яти років запорізька компанія має поставляти до Росії до 270 двигунів щорічно.
       Біографія підприємства почалася у 1907 році. До грудня 1915 на ньому вироблялися сільськогосподарські механізми та інструменти, виконувалися різні види механічної обробки, відливали чавун і мідь. У грудні 1915 акціонерне товариство «Дюфлон, Костянтинович " («Дека») викупило завод і змінило профіль його виробничої діяльності.
         У листопаді 1916 р. був зібраний перший шестициліндровий двигун рідинного охолодження «Дека» М-100.
       Відтоді на заводі освоєно виробництво і тривалий час випускалася широка гама поршневих двигунів: М-6, АШ-62ІР, та інших які не поступалися, а подеколи і перевершували кращі світові аналоги тих часів.
    У 1953 р. на заводі  розпочалося виготовлення реактивних двигунів РД-45, РД-500, що поклало початок ері газотурбінних двигунів. Представниками нового покоління стали турбогвинтові двигуни АІ-20 (1957 р.) і АІ-24 (1962 р.) конструкції А. Г. Івченко, різноманітні модифікації яких експлуатуються досі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий